top of page
För allas trivsel
Några ordnings- och tillvägagångsregler

En bostadsrättsförening är mer än bara ett boende, vi är alla medlemmar i bostadsrättsföreningen Gävlehus 19. I en bostadsrättsförening finns det stora möjligheter att påverka sitt boende och hur föreningen ska skötas. Styrelsen har i uppdrag att förvalta föreningen, men alla boende ansvarar gemensamt för att boendet blir så trivsamt och bra som möjligt. Det finns ett ekonomiskt såväl som demokratiskt värde i en väl fungerande förening där medlemmarna känner gemenskap och värdesätter föreningen.

 

Vi bor i flerfamiljshus och har därmed nära till våra grannar, vi behöver därför visa hänsyn till varandra. I princip skall det vara störningsfritt efter kl. 23. Informera dina grannar om du planerar en fest eller om du avser att göra större arbeten i lägenheten.

 

Du kan vara med att påverka föreningen genom att till exempel lämna motioner till årsstämman, utnyttja din rösträtt på årsstämman eller genom att ge förslag till styrelsen under årets gång.

 

Du är välkommen att delta i våra gemensamma aktiviteter. Föreningen anordnar gemensamma städdagar, en på våren och en på hösten, och vid adventstid arrangeras ett julfirande.

 

Du är välkommen att delta i våra gemensamma aktiviteter.

 

För information om föreningens ansvarsområden, kontaktpersoner m.m. mejla till

 

gavlehus19@outlook.com

Gemensamma utrymmen

Rökförbud gäller i alla gemensamma utrymmen, av säkerhets- och miljöskäl. Lämna heller inte efter er några fimpar, snusprillor eller annat skräp på innergården eller runt fastigheten. Tänk på att du som medlem även har ansvar för dina gäster.

Innergården sköter vi gemensamt och det är endast här på anvisad plats som grillning får förekomma.

 

Om intresse finns kan du både så och skörda, kontakta då trädgårdsskötselansvarig. På sommaren hjälps vi åt att sköta innergården. Instruktioner för arbetet finns i förrådet intill hissen i hus A, där finns även redskap som du kan låna. Två gånger per år har vi gemensam städdag. Alla lägenhetsinnehavare inbjuds att delta i dessa. På vintern hjälps vi åt med snöröjningen på innergården och runt fastigheten.

 

Vid behov av att nyttja lastkajen för lastning eller lossning av gods, låses hänglåset på grinden till lastkajen upp med den nyckel som används till de allmänna utrymmena så som källaren och förrådsutrymmena.

 

Porttelefon och nycklar

Vid förlust av nyckel/tagg/kod eller om fler lägenhetsnycklar önskas kontakta ansvarig för nycklar. För övriga nycklar se respektive avsnitt nedan. Vid förlust av nyckel står lägenhetsinnehavaren för kostnaden. Om du önskar att bli tillagd i portregistret eller vill uppdatera informationen med till exempel nytt telefonnummer, kontakta nyckelansvarig.

 

För att svara på en uppringning och släppa in besökaren tryck siffran 5 på din telefon. Från kl. 21 till kl. 06 behöver du använda din personliga kod tillsammans med taggen för att komma in i porten. För mer information om hur porttelefonen fungerar se separat informationsblad eller kontakta nyckelansvarig.

 

Trapphuset

Trapphusen utgör en viktig utrymningsväg i händelse av brand, man får därför inte placera till exempel blommor och bänkar i vägen som kan försvåra en utrymning. Eftersom trapphusen är egna brandceller är det viktigt att entrédörrar och dörrar till loftgångarna inte står uppställda mer än nödvändigt. Föreningen har brandsläckare i garaget, i gången till tvättstugan, i trapphusen och i föreningslokalen.

 

Föreningslokalen

På källarplan i hus B finns föreningslokalen. Medlemmar i föreningen kan boka lokalen som gästrum eller festlokal mot en avgift på 100 kr/pass (år 2023). Ett pass sträcker sig från kl. 12:00 ena dagen till kl. 12:00 dagen efter.

 

Bokning av lokalen görs via den bokningstavla som finns vid tvättstugan. Av allergiskäl får inga djur vistas i lokalen. Lokalen ska vara städad vid återlämningen enligt de instruktioner som återfinns uppsatta i lokalen. Avgiften betalas in på Brf. Gävlehus 19:s bankgiro.

 

Garaget

Garaget är avsett för bilar och motorcyklar och ska inte användas som ett förråd. Dock kan förvaring inom den egna parkeringsrutan medges under förutsättning att platsen töms vid garagestädning och att det av brandsäkerhetsskäl inte är bensindunkar, olja, gasol eller annat eldfängt som förvaras. Inga föremål får förvaras uppe på kabelstegarna.

 

Kontakta ansvarig för garaget för information om lediga parkeringsplatser och för att kvittera ut nycklar och eventuell garagesändare mot en deposition. I samband med uppsägning av garageplatsen återlämnas nycklar och eventuell garagesändare till den ansvariga för garaget. Se till att inga obehöriga tar sig in i garaget i samband med in- och utpassering, ha därför uppsikt över porten tills den är stängd.

Cyklar och mopeder
Cyklar får endast parkeras i cykelställena på innergården, i cykelförrådet intill miljörummet eller på särskild plats för långtidsförvaring i garaget. Inga mopeder får förekomma på innergården.

 

Miljörummet

I Brf. Gävlehus 19 källsorterar vi, vilket innebär att du ansvarar för att var sak hamnar i rätt kärl. Det finns kärl för: glas (färgat/ofärgat), metall, matavfall, småelektronik, plastförpackningar, pappersförpackningar, wellpapp, trädgårdsavfall, batterier och glödlampor/lysrör.

 

Håll reda på vad det är som får kastas i miljörummet och vad som ska lämnas hos Gästrike återvinnare. Exempel på saker som varje medlem ansvarar för att lämna hos Gästrike återvinnare är: grovsopor, större elektroniska prylar, porslin, keramik, järnskrot och däck. För att underlätta hanteringen finns en folder med anvisningar från Gästrike återvinnare och lappar ovanför kärlen i miljörummet.

 

Det är viktigt att tillsluta kompost- och avfallspåsar ordentligt. Försök även att komprimera ditt avfall genom att till exempel vika ihop dina pappersförpackningar och kartonger, så får det plats mer i kärlen.

 

Bastun

Bastun finns till vänster efter ingången till hus A. Bokning av bastutid görs via bokningstavlan vid tvättstugan. Bastun får lov att nyttjas fram till kl. 22. Av allergiskäl så får inga djur vistas i utrymmet. Det är viktigt att städningen efter bastubadet utförs enligt anvisningen i bastun.

 

Tvättstugan

Tvättstugan finns på källarplan i hus A. Bokning av tvättid görs via bokningstavlan vid tvättstugan. Instruktioner för hanteringen av maskinerna samt städanvisningar finns i tvättstugan. En enkel regel är, att man lämnar tvättstugan som man vill ha den när man kommer dit.

I tvättstugan finns tvättpåsar som ska användas när behå med bygel tvättas, för att inte riskera att förstöra maskinerna. Tvättpåsen hängs tillbaka på anslagstavlan efter användning. Sortera dina tvättmedels- och sköljmedelsförpackningar i miljörummet.

 

Lägenhetsförråden

Förråden skall hållas låsta. Gångarna får inte belamras och kemikalier, bensin, gasol eller annat lättantändligt material får inte förvaras i förråden. Det är inte heller tillåtet att lämna elektronisk utrustning på laddning i förråden. Alla medlemmar bör hålla ljudnivån så låg som möjligt när förråden besöks sent på kvällen/natten och tidigt på morgonen.

 

 

Vid frågor eller funderingar kring något särskilt område, kontakta den ansvariga eller någon utav medlemmarna i styrelsen. På anslag i trapphusen finns uppdaterad information om styrelsen, ansvarsfördelning och kontaktuppgifter.

bottom of page